En god erhvervsbank er essentiel for enhver virksomhed. Udover at opbevare virksomhedens likvide midler og håndtere transaktioner, kan den bedste bank til erhverv også være en uundværlig sparringspartner, bidrage til vækst gennem finansiering og udvide virksomhedens netværk.
Af samme årsag er det vigtigt, at du ikke bare vælger den første og bedste erhvervsbank. Som med enhver anden beslutning i erhvervslivet, er det en god idé at underbygge valget af firmabank med solide data. Det hjælper vi dig med her i denne guide, hvor du blandt andet bliver præsenteret for de bedste erhvervsbanker i Danmark og får en gennemgang af faktorer, du bør overveje inden, du tager den endelige beslutning.
Bedste erhvervsbank
Nedenstående liste over danske erhvervsbanker er rangeret baseret på gennemsnittet af den vurdering, de har fået i EPSI Danmarks rapport om banksektoren i Danmark fra 2022 og i Voxmeters rapport om årets bedste banker fra 2023, samt vurderinger givet på Trustpilot. Det betyder, at du her kan få overblikket over de erhvervsbanker, som kunderne selv vurderer som værende de bedste.
Voxmeter-score
Ikke tilgængelig
EPSI-score
Ikke tilgængelig
Voxmeter-score
511 / 1000
Voxmeter-score
514 / 1000
Voxmeter-score
507 / 1000
Voxmeter-score
517 / 1000
EPSI-score
Ikke tilgængelig
Voxmeter-score
486 / 1000
Voxmeter-score
559 / 1000
EPSI-score
Ikke tilgængelig
Voxmeter-score
558 / 1000
Voxmeter-score
443 / 1000
Voxmeter-score
424 / 1000
EPSI-score
Ikke tilgængelig
Voxmeter-score
490 / 1000
Oversigten er senest opdateret den 23. marts 2024.
Sådan vælger du en bank til erhverv
Når vi præsenterer dig for de bedste erhvervsbanker, er det et udmærket pejlemærke. Det er dog vigtigt, at du fortsat laver din egen, selvstændige vurdering af hvilken bank, der er bedst for lige netop din virksomhed.
For at kunne foretage sådan en vurdering, er der en række faktorer, som du skal inddrage i dine overvejelser. Disse gennemgår vi kort i de følgende syv afsnit. Det er vores klare anbefaling, at du læser dem alle igennem og efterfølgende tænker over, hvor vigtig hver faktor er for dig og din virksomhed.
Når du har gjort dig disse tanker, vil du være bedre klædt på til at vælge lige netop den bank til erhverv, der passer bedst til dit selskab – uanset om det så er en enkeltmandsvirksomhed, et I/S, et ApS eller sågar et A/S.
Eksisterende kundeforhold
Der kan være flere gode grunde til at vælge en erhvervsbank, hvor du i forvejen er privatkunde. Måske vigtigst af alt, kan det spare dig for gebyrer og dermed sikre dig den billigste erhvervskonto. Der kan dog også være andre fordele.
Eksempelvis er mange banker mere tilbøjelige til at godkende dig som erhvervskunde, hvis du allerede har private aktiviteter i banken. Det skyldes blandt andet, at de allerede kender dig og din økonomi. Derudover er der for mange en bekvemmelighedsfaktor i, at de kan håndtere deres private og erhvervsmæssige bankaktiviteter det samme sted.
Til gengæld er det også vigtigt at huske, at hvis du bare vælger din nuværende bank som din erhvervsbank, så er det ikke sikkert, at du ender med den objektivt bedste løsning. Vores anbefaling er derfor, at du som minimum undersøger, hvad andre banker kan tilbyde dig inden, at du vælger det du kender.
Match i forhold til virksomhedsstørrelse
De fleste erhvervsbanker tilbyder gerne deres ydelser til virksomheder i alle størrelser. Alligevel kan der være en god idé at undersøge, hvor godt et match de enkelte banker er i forhold til din virksomheds størrelse.
Typisk vil mindre lokalbanker være bedre til mindre virksomheder, mens landsdækkende erhvervsbanker som blandt andet Danske Bank, Nordea og Jyske Bank, vil være et mere populært valg blandt større selskaber. Tidligere omtalte rapport fra EPSI Danmark viser i hvert fald, at Nordea vurderes bedst blandt store kunder med 250 medarbejdere eller derover.
For at find ud af, om der er et match mellem bank og virksomhedsstørrelse, handler det om at identificere bankes ydelser i forhold til din virksomhed. Det kunne eksempelvis være:
- Er deres rådgivere egnet til at rådgive virksomheder på størrelse med din?
- Har netbanken de nødvendige funktioner i forhold til at understøtte virksomhedens processer?
- Kan banken tilbyde erhvervslån og kassekreditter i tilstrækkelig størrelse?
- Er der mulighed for at få firmakort til alle medarbejdere, hvor det er nødvendigt?
Netbank
Der er i dag ikke muligt at finde en erhvervsbank uden netbank. Til gengæld kan der være store forskel på funktionaliteten og designet af de enkelte bankers netbank. De grundlæggende behov, som overførsler, oversigt over kontoudtog og så videre vil altid være dækket, men er der behov for ekstra funktionalitet, er det værd at undersøge inden den endelige beslutning om valg af firmabank tages.
Kommer du, eller nogle af dine medarbejdere, til at bruge meget tid på netbanken, er det i øvrigt også værd at tage højde for dens brugervenlighed og design. Selvom det kan virke banalt, så kan en veludviklet netbank betyde mange undgåede irritationer i hverdagen.
Problematikken ved at undersøge en erhvervsbanks netbank er, at det typisk ikke er noget, man kan få adgang til, før man er kunde. Det vil dog være en mulighed at bede en af bankens erhvervsrådgivere om at fremsende en demo, skærmbilleder eller lignende, der kan give en idé om netbankens brugervenlighed.
Integration med værktøjer
I takt med, at der er fuld fart på digitaliseringen og implementeringen af blandt andet ERP-systemer, regnskabsprogrammer og så videre, bliver det stadig vigtigere, at din virksomhedsbank tilbyder integration med digitale værktøjer. Vi ser eksempelvis, at mange forbinder deres bank med Dinero for automatisk afstemning.
Har din virksomhed sådanne behov, er det vigtigt, at du inddrager dette i beslutningsprocessen, når du skal vælge den bedste erhvervsbank. Typisk vil du kunne finde information om hvilke banker, der understøtter de nødvendige integrationer hos de værktøjer, hvortil integrationen skal laves.
Derudover burde virksomhedsbanken også selv være i stand til at give uddybende oplysninger. Det er dog ikke sikkert, at det er noget en erhvervsrådgiver kan besvare på stående fod, så hav tålmodighed.
Kundeanmeldelser
Det er som udgangspunkt altid en god idé at undersøge, hvad andre kunder mener om en virksomhed, før man selv lægger en bestilling. Det er ikke anderledes, når du skal vælge en erhvervsbank. For hvis der er en tendens til, at de bankens kunder er tilfredse, så er der også en overvejende sandsynlighed for, at du vil være tilfreds – og omvendt.
Der er flere måder, hvorpå du kan finde anmeldelser af erhvervsbanker i Danmark. Det nemmeste vil være at fremsøge de enkelte banker på Trustpilot. Det kan give dig en god idé om bankens generelle serviceniveau, men det er vigtigt at huske på, at størstedelen af anmeldelserne vil være skrevet af privatkunder.
For at finde andre erhvervskunders erfaringer med de enkelte erhvervsbanker, vil du skulle have fat i de brancherapporter, der offentliggøres på årlig basis. Blandt andet udgiver EPSI Danmark hvert år en brancherapport om kundetilfredshed i danske banker. Heri vil du kunne finde informationer og data om, hvad kunderne har sagt om de enkelte erhvervsbanker i Danmark.
Det kan være et stærkt værktøj til at vurdere, om en erhvervsbank har et tilfredsstillende serviceniveau. Af samme årsag er det også sådanne brancherapporter, vi benytter til at rangliste de bedste erhvervsbanker øverst i artiklen her.
Andre tilbud
Udover ovenstående, er det også værd at tage stilling til, hvorvidt der er andre tilbud, der er vigtige for dig, når du vælger erhvervsbank. Det kan eksempelvis være, at du sætter pris på at have en bank til erhverv, der arrangerer netværksmøder, holder workshops eller lignende.
Det kan også være, at din virksomhed opererer inden for et bestemt felt eller i en bestemt landsdel, som det kan være en fordel, at din erhvervsbank har et særligt kendskab til. Informationer om både arrangementer og kendskab til særlige brancher, vil typisk være til at finde på den enkelte firmabanks hjemmeside.
Pris
For langt de fleste virksomheder handler det om at finde den billigste erhvervsbank, men som vi har gennemgået ovenfor, er der mange andre elementer, der også skal tages højde for. Når det så er sagt, så er pris dog fortsat en vigtig faktor.
Som udgangspunkt vil alle erhvervsbanker opkræve et engangsgebyr for oprettelse af kundeforholdet i banken. Dertil kommer et månedligt, kvartalsvis eller årligt gebyr, der skal betales for at opretholde kundeforholdet.
Oven i hatten kommer yderligere gebyrer for udstedte kort, netbanksadgang, valutaveksling, overførsler og så videre. Som regel vil du kunne finde en prisliste på den enkelte erhvervsbanks hjemmeside eller få den tilsendt, hvor alle disse diverse gebyrer vil være oplyst.
Du kan bruge en sådan erhvervsbank prisoversigt til at udregne, hvad det vil koste din virksomhed at være kunde hos den pågældende bank.
Oversigt over erhvervsbanker i Danmark
Der findes mange banker i Danmark, og de fleste af dem tilbyder produkter til erhvervskunder i forskelligt omfang. Nedenfor har vi lavet en liste over en række danske erhvervsbanker, men vær opmærksom på, at den ikke nødvendigvis er komplet, da der kan være mindre lokale banker, der ikke fremgår af listen.
- Arbejdernes Landsbank
- Broager Sparekasse
- Danske Bank
- Djurslands Bank
- Faster Andelskasse
- Frørup Andelskasse
- Frøs Sparekasse
- Fynske Bank
- Hvidbjerg Bank
- Jyske Bank
- Lollands Bank
- Middelfart Sparekasse
- Møns Bank
- Nordea
- Nordfyns Bank
- Nordjyske Bank
- Nykredit
- PenSam
- Ringkjøbing Landbobank
- Skjern Bank
- Spar Nord
- Sparekassen Danmark
- Sparekassen Djursland
- Sparekassen Kronjylland
- Sydbank
- Totalbanken
- Vestjysk Bank
Ofte stillede spørgsmål om erhvervsbanker
Hvilken erhvervsbank er bedst?
Ifølge EPSI Danmarks undersøgelse af banksektoren i Danmark, var det i 2022 Sparekassen Kronjylland, der havde de mest tilfredse erhvervskunder i landet. Omvendt er det i skrivende stund Nordea, der scorer bedst på Trustpilot.
Hvilke erhvervsbanker er størst i Danmark?
Ifølge tal fra Finanstilsynet er følgende erhvervsbanker de største i Danmark: Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit og Spar Nord Bank. Bemærk at listen ikke tæller Nordea, da denne ikke er dansk registreret, på trods af, at det er nordens største bank.
Kan jeg bruge min egen bank til erhverv?
Ja, du vil som regel godt bruge din egen bank til erhverv. Selvom det ofte vil være den nemmeste løsning, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er den bedste løsning.
Findes der gratis banker til erhverv?
De fleste erhvervsbanker opkræver et etableringsgebyr, samt et årligt gebyr for at være kunde hos dem. Dog kan du slippe for begge dele hos blandt andet Revolut Business, men til gengæld vil der være andre gebyrer, du skal være opmærksom på.