Hvis du ønsker at handle med aktier eller andre værdipapirer i din virksomhed, skal du have en LEI-kode.
I denne guide kan du se danske udbydere af LEI-koder, læse mere om, hvad det er, se priser, krav og meget mere.
Billigste LEI-kode udbydere
Nedenstående liste viser samtlige GLEIF-godkendte udbydere af LEI-koder sorteret efter pris. Det vil sige, at du hos den øverste udbyder på listen finder den billigste LEI-kode til din virksomhed.
Reklamelink
Oversigten er senest opdateret den 17. september 2024. Alle priser er fra-priser. Der tages forbehold for tastefejl og kursændringer.
LEI-kode pris
En LEI-kode koster ned til 239 kroner om året, men prisen kan variere fra udbyder til udbyder. Du kan med fordel sammenligne priser i oversigten over udbydere af LEI-koder ovenfor.
Bemærk, at en LEI-kode skal fornyes hvert år. Hos nogle udbydere skal du manuelt stå for fornyelsen. Hos andre kan du betale dem for automatisk at forny din virksomheds LEI-kode i en forudbestemt årrække.
Det kan være en fordel at vælge automatisk fornyelse ved køb af LEI-kode. Dermed undgår du nemlig at komme på kant med lovgivningen, hvis du skulle glemme selv at forny koden et år efter køb.
Reklamelink
Hvad er en LEI-kode?
En LEI-kode (Legal Entity Identifier) er en slags internationalt CVR-nummer, der gør det let at identificere en virksomhed. Koden er lovpligtig for alle virksomheder, der handler med værdipapirer og derivater.
For en mere komplet gennemgang af krav til LEI-koder, kan du læse Finansstyrelsens gennemgang. Her uddybes blandt andet særlige krav til forsikringsselskaber, pensionskasser, m.m.
En LEI-kode består af 20 tegn (cifre og bogstaver), hvoraf de første 4 er en LOU-identifikator, de næste 2 er reserverede tegn, de efterfølgende 14 agerer enhedsidentifikator, og de sidste 2 fungerer som verifikation-ID.
Hvorfor skal man have en LEI-kode?
LEI-koder er blevet indført for at gøre det nemmere for myndighederne at føre tilsyn med de finansielle markeder. Beslutningen blev taget på baggrund af finanskrisen i 2008, der måske kunne være forhindret, hvis myndighederne havde haft bedre tilsynsmuligheder.
Ved at stille krav om et LEI-nummer ved aktiehandel i virksomhedsregi, kan tilsynsmyndighederne følge virksomhedens handler globalt på tværs af jurisdiktioner. Dermed er de bedre stillet til at identificere systemiske risici i markedet.
Hvem skal have en LEI-kode?
I Danmark er det et krav, at alle virksomheder, der ønsker at handle med værdipapirer, skal have en LEI-kode – dog med enkelte undtagelser.
Som enkeltmandsvirksomhed er du nemlig fritaget fra kravet om en LEI-kode, hvis du ikke handler med derivater. Det vil sige, at en enkeltmandsvirksomhed kun skal have en LEI-kode, hvis der handles med derivater – uanset om den er personligt beskattet eller om den følger VSO (virksomhedsskatteordningen).
Har du dog et APS, et A/S, en forening, en fond eller en anden form for selskab hvori der handles med værdipapirer eller andre finansielle instrumenter, skal du have en LEI-kode.
Reklamelink
Register over LEI-koder
Der findes adskillige registre, der giver dig mulighed for at slå LEI-koder op på samme måde, som vi kender det fra opslag af CVR-numre på Virk.dk. Det officielle LEI-register er dog udbudt af Global Legal Entity Identifier Foundation.
Brug søgefunktionen på gleif.org til at slå op i samtlige LEI-koder registreret på verdensplan. Her kan du søge efter LEI-koder og se alle tilknyttede informationer, men du kan også søge efter virksomheder og se hvilke LEI-koder, de har registreret.
Opret en LEI-kode
Hvis du ønsker at oprette en LEI-kode, kan du i skrivende stund gøre det hos følgende godkendte udbydere i Danmark:
- Bloomberg
- Bundesanzeiger Verlag
- EQS
- GS1
- KDD – Central Securities Clearing Corporation
- KDPW
- London Stock Exchange
- Nasdaq LEI
- NordLEI
- Euronext Dublin
- Ubisecure RapidLEI (LEI Service)
- Unilei
- WM Datenservice
Flere af disse opererer under andre og mere mundrette navne i Danmark. Eksempelvis er det Ubisecure RapidLEI, der driver LEI Service, som vi blandt andet anbefaler.
Reklamelink