Erhvervskonto

Forside » Erhvervskonto

Har du en virksomhed, der skal have en ny erhvervskonto? Så læs med i denne guide, hvor du blandt andet finder en oversigt over de billigste erhvervskontoer i Danmark, gode råd til, hvordan du ansøger om en erhvervskonto og informationer om gældende regler og krav vedrørende firmakontoer.

Billigste erhvervskonto i Danmark

Vi har i oversigten nedenfor samlet en række af de danske erhvervsbanker, der har deres priser for erhvervskunder offentligt tilgængelige. Hvis du er på jagt efter den billigste erhvervskonto, vil vi anbefale, at du bruger et øjeblik på at gennemgå listen, som er sorteret efter Trustpilot-score.

OneMoneyWay logo

Oprettelsesgebyr: 2.150 – 4.300 kr.

Årligt gebyr: 5.100 kr.

Total pris første år: 7.250 – 9.400 kr.

Trustpilot-score

Oprettelsesgebyr: 0 kr.

Årligt gebyr: 2.988 kr.

Total pris første år: 2.988 kr.

Trustpilot-score

Oprettelsesgebyr: 3.000 kr.

Årligt gebyr: 1.428 kr.

Total pris første år: 4.428 kr.

Trustpilot-score

Oprettelsesgebyr: 5.000 kr.

Årligt gebyr: 3.588 kr.

Total pris første år: 8.588 kr.

Trustpilot-score

Oprettelsesgebyr: 0 kr.

Årligt gebyr: 0 kr.

Total pris første år: 0 kr.

Trustpilot-score

Oprettelsesgebyr: 3.895 kr.

Årligt gebyr: 1.860 kr.

Total pris første år: 5.755 kr.

Trustpilot-score

Oprettelsesgebyr: 4.800 kr.

Årligt gebyr: 1.980 kr.

Total pris første år: 6.780 kr.

Trustpilot-score

Oprettelsesgebyr: 3.000 kr.

Årligt gebyr: 3.000 kr.

Total pris første år: 6.000 kr.

Trustpilot-score

Oversigten er senest opdateret den 24. april 2024. Alle priser er fra-priser. Der tages forbehold for tastefejl.

Vi har taget udgangspunkt i priserne for kunder, der ikke har private forhold hos de enkelte banker. Som du kan læse senere i denne guide til erhvervskonto, kan der være penge sparet ved enten at vælge en bank, hvor du også er privatkunde eller ved at samle din økonomi i en ny bank, når du opretter en erhvervskonto.

Ansøg om erhvervskonto: Sådan gør du

Hvis du ønsker at åbne en erhvervskonto, er der flere måder, hvorpå du kan gøre det. De fleste vil typisk tage kontakt til deres rådgiver i den bank, hvor de allerede er privatkunder. Rådgiveren vil herefter kunne vejlede om bankens erhvervsprodukter, pris og krav – og i sidste ende oprette en erhvervskonto.

Ovenstående er i mange tilfælde den nemmeste løsning, men det er ikke nødvendigvis den bedste måde at få en erhvervskonto på. Der kan nemlig være mange penge sparet ved at undersøge priserne på en erhvervskonto hos forskellige erhvervsbanker før den endelige beslutning bliver taget.

Som det fremgik af oversigten i forrige afsnit, er der nemlig potentiale for at spare adskillige tusinde kroner om året ved at vælge den billigste erhvervskonto. Du kan derfor med fordel tage kontakt til alle de banker i Danmark, der kunne være relevante for din virksomhed for at høre, hvad de kan tilbyde og til hvilken pris.

Proceduren kan variere, men som regel vil det være nemmest at ringe til de enkelte bankers erhvervsrådgivere og bede dem sende dig et tilbud per e-mail. Enkelte banker tilbyder dog også, at du kan ansøge eller sågar åbne en erhvervskonto online uden kontakt til en rådgiver.

Regler om erhvervskonto i Danmark

At større virksomheder har brug for en erhvervskonto, er der ingen, der har svært ved at forstå. Til gengæld oplever man iværksættere og små erhvervsdrivende, at det er en anelse meningsløst, at de ikke bare kan drive deres forretning fra en privat konto, men at de skal have en erhvervskonto til deres enkeltmandsvirksomhed.

Det er ofte oppe at vende, om det er et lovkrav at have en erhvervskonto som virksomhed, og det korte svar er nej. Det lange svar er, at det er et krav, at alle virksomheder skal have en NemKonto, og at bankerne ikke lader privatkonti være NemKonto for erhvervsdrivende.

Årsagen skal findes i den danske hvidvasklovgivning. Her stilles nemlig strenge krav til bankernes kendskab til særligt erhvervskunder og deres økonomi. Du husker måske sagerne mod Danske Bank, Jyske Bank og en række andre banker, der har været lidt for sløve til at opdage potentielle hvidvasksager.

For at undgå yderligere sager, investerer bankerne megen tid i at godkende alle erhvervskunder. Derudover ønsker de at holde al erhvervsaktivitet separat fra privat aktivitet. Disse to faktorer betyder, at selvom man ikke officielt skal have en erhvervskonto, så er det i praksis et uundgåeligt krav. Noget der i øvrigt også er rart at have, da det som regel vil gøre det nemmere at føre regnskab, optage erhvervslån og lignende.

Danske bankers krav til erhvervskunder

Det ville som sådan ikke være et problem, at man som virksomhed skulle have en erhvervskonto, hvis det var til at få en. Men mange mindre virksomheder oplever desværre, at det ikke er så nemt, som man kunne have håbet. Erhvervsministeriet gjorde det i 2022 klart, at det var uhensigtsmæssigt, men jævnfør ovenstående regler, er det en praksis, der er svær at ændre.

Men hvilke krav skal man leve op til, når man som virksomhed ønsker at åbne en erhvervskonto hos en bank? Det varierer naturligvis fra bank til bank, men som regel, vil banken bede dig om følgende:

  • Identificere beskæftigelsesområde og indtægtskilder
  • Angive forventet årlig omsætning og udgifter
  • Oplyse hvilke lande virksomheder indtægter stammer fra

Derudover må du også forvente, at banken ønsker at se en forretningsplan, budgetter og lignende for din virksomhed – særligt hvis den er nystartet. Har du drevet virksomheden i nogle år, vil tidligere regnskaber også kunne bruges til at overbevise banken om at lade dig åbne en erhvervskonto hos dem.

Erhvervskonto pris: Se omkostningerne her

Der er ingen tvivl om, at det umiddelbart kan virke attraktivt at have en billig erhvervskonto, men det er vigtigt at huske, at den umiddelbare pris kan snyde. Omkostningerne til en erhvervskonto er nemlig mange, og det er vigtigt, at man danner sig et fuldstændigt overblik inden, at man konkluderer, hvilken der er billigst.

Helt grundlæggende er prisen for en erhvervskonto delt op i følgende dele:

  • Oprettelsesgebyr: De fleste banker tager et engangsgebyr for at oprette åbne en erhvervskonto.
  • Årligt gebyr: Når erhvervskontoen er oprettet, vil du som virksomhed skulle betale et gebyr på enten årlig, kvartalsvis eller månedlig basis for at fortsætte med at have adgang til kontoen.
  • Kortgebyrer: Hvis der skal tilknyttes et betalingskort til erhvervskontoen, vil det som regel medføre et udstedelsesgebyr, samt et årligt gebyr.
  • Transaktionsgebyrer: Når der skal modtages betaling for udført arbejde eller betales fakturaer til leverandører, vil mange banker opkræve gebyrer fra deres erhvervskunder.
  • Andre gebyrer: Udover ovenstående, vil en erhvervskonto typisk også have andre gebyrer i forbindelse med blandt andet valutaveksling, adgang til netbank, oprettelse af yderligere konti, softwareintegration og så videre.

Udregn omkostningerne i det lange løb

For de fleste mindre virksomheder, vil det være tilstrækkeligt at kigge på oprettelsesgebyret og det årlige gebyr, når man skal finde den billigste erhvervskonto. Er der derimod tale om en større virksomhed, er det en god idé at tage hele prislisten i betragtning.

Kigger du på oversigten øverst på siden, vil du se, at vi har angivet en total pris. Det er vigtigt at huske på, at det er for første år. I efterfølgende år vil det blot være det årlige gebyr, der skal betales og ikke oprettelsesgebyret. Husk derfor at regn på, hvad der bedst kan betale sig i det lange løb.

Som vi nævnte tidligere, er det også vigtigt at huske, at mange banker tilbyder billigere erhvervskonto til kunder, der i forvejen har deres private økonomi i banken. Eksempelvis er oprettelsesgebyret i skrivende stund 2.500 kroner fremfor 5.000 kroner for privatkunder hos Danske Bank. Kombineret med en besparelse på op mod 2.400 kroner på det årlige gebyr, kan der således være mange penge at hente, ved at samle privat- og erhvervskonto i én bank.

Ofte stillede spørgsmål om erhvervskonti

Hvad er en erhvervskonto?

En erhvervskonto er en bankkonto, der er knyttet til en virksomhed. Det vil være herfra, at virksomheden betaler sine regninger og hertil, at virksomhedens kunder betaler for udført arbejde.

Hvad koster en erhvervskonto?

Priserne på en erhvervskonto kan variere meget, men som udgangspunkt må man forvente at betale op mod 5.000 kroner i oprettelsesgebyr og mellem 1.000 kroner og 4.000 kroner i årligt gebyr.

Skal man have en erhvervskonto?

Alle selskaber skal have en NemKonto i Danmark, hvilket i praksis betyder, at de også skal have en erhvervskonto. Det gælder uanset om det er et enkeltmandsselskab, et I/S, ApS eller A/S.

Hvor er det nemmest at få en erhvervskonto?

Det vil typisk være nemmest at få en erhvervskonto i den bank, hvor du er privatkunde. Alternativt kan du prøve en af de firmabanker, som vi præsenterer øverst på siden her.

Hvordan får man en erhvervskonto?

For at kunne få en erhvervskonto, skal du først ansøge om den (ideelt set hos flere erhvervsbanker) og efterfølgende blive godkendt. Det kræver typisk budgetter, forretningsplaner, m.m.